Apfällan

Enligt sägnen använder sig en del byar i södra Indien av ett speciellt sätt att snara apor: ett hål grävs som är tillräckligt djupt och vitt för att en apa precis ska få ner armen och i botten görs en utvidgning där det läggs mat.

Apan som upptäcker matskatten sträcker sig efter den, fångar en näve full – och sitter fast. Den kan lösa problemet genom att släppa maten, men är så hårdkodad på att hålla kvar vid födan att den inte ens tänker tanken.

Apfällan är sannolikt folklore1, men är ändå en bra metafor för mönstret att fånga in användaren genom att locka med en stor belöning för en liten investering. Mönstret räknar med att vi inte vill förlora insatsen – bara kostnaden inte är omedelbart uppenbar eller direkt.

Det övertydliga exemplet är spel-/tävlingssiter där man för en liten summa har möjligheten att vinna stort, men oftast går back även om man vinner nån gång ibland.

Det enda sättet att ta sig loss är att släppa prestigen, försöka glömma den tid och resurser som investerats och bara lämna allt.
___
1 Monkey trap, Wiktionary.org