Vaders avtal: I’ve altered the deal …

Tänk dig att gymmet plötsligt en dag sa att den nya snofsiga entrén som de bestämt sig för att bygga innebär att kontraktet ändrats så att du nu måste överlämna en lista på alla andra fritidsaktiviteter du pysslar med och när du utför dem. Om du vägrar? Då får du ta köksingången och försöka ta dig runt bland några numer ofta blockerade dörrar, eller bara bli insläppt på riktigt dåliga tider.

En ganska absurd situation, men ändå en som vi accepterar rakt av när det gäller exempelvis smartphone-appar. Det är sällan eller aldrig förklarat exakt varför en  behörighet krävs, utan det är bara nåt som ska accepteras för att få fortsätta använda tjänsten/appen utan problem.

Själv blev jag väldigt överraskad när min bank-app plötsligt ville kunna använda mobilens kamera1 – nåt som jag långt senare (och inte via banken) fick klart för mig var för att scanna in OCR-koder. Detta var ju dock bara en miss från bankens sida och inte ett utslag av illvillighet.

Detta avsnitt handlar dock om de många exempel där det är ett överlagt drag, där själva syftet är att att tvinga in användaren i ett nytt avtal utan att hen har givits en god möjlighet att tänka igenom det.


…  Pray I don’t alter it any further.

___

 

1 Sparbanken Öresund, Google Play