en skör säkerhetslina

När den första iphonen lanserades började jag fundera på säkerhet. Inte den digitala med virus, phishing och liknande, utan den fysiska – användarens säkerhet.

Föreställ dig scenariot kraftigt regnoväder och en singelolycka på dåligt trafikerad väg: demolerad bil, men bara lättare personskador.

Vatten (eller för den delen blod) på händerna omöjliggör användande av en smartphone. Har telefonen dessutom fått sig en smäll kan skärmen vara trasig med en obrukbar telefon p.g.a. det.

Med en gammaldags feature phone var en trasig skärm inte ett problem vid nödsamtal – allt som behövdes var att kunna känna var på knappsatsen fingrarna befann sig.

Nu, drygt fem år in på smartphoneeran, känns det till sist som att de är på väg att börja komma ikapp de gamla mobilernas nödfunktionalitet. De större Android-tillverkarna har börjat lansera telefoner med hållbarhet som säljargument. Skärmar som inte går att knäcka sönder och varken damm eller vatten ska ta sig in (lite som att Sony Ericssons klassiska ”hajtand” i ny skepnad) och blöta händer är inget problem.

Fortfarande är dock inte knappsatsen fixad – hur kan vi lösa problemet med att kunna slå in korrekt nödnummer om inte möjlighet att se skärmen finns?

___

Krocktestas mobiler förresten? Kan nån ringa Plus så att vi kan reda ut det här en gång för alla?

Comments are disabled for this post