Extendead Plunge Attempt – s/t

Extendead Plunge Attempt - stExtendead Plunge Attempt består av den svenske rapparen / poeten Plunge och den tyske DJ:n och producenten Extend, ett samarbete som får beskrivas som en mycket god idé och inte minst internationellt: Minst fyra länder och tre språk är inblandade.

Eftersom den här recensionen är tänkt att läsas av svenska hiphopfans och stora delar av den skaran har vissa hangups så måste ett par saker poängteras från början.

Ett: Det hörs att Plunge är svensk när han rappar på engelska – han har den klassiska svenska brytningen. Men eftersom det i stort sett bara är den svenska hiphopscenen som bryr sig om det så är det nog inga problem att få lyssnare ändå.

Två: Det är alltså alternativ hiphop vi snackar om. Inte alternativ som i ”yeah, jag gör alternativ hiphop för jag samplar electro och rappar om seriefigurer”, utan alternativ hiphop som i att det närmar sig metafysik.

Det är svårt att beskriva s/t (ja, den heter ”s/t”) ordentligt, för det är inte bara språk som blandas och sammansmälter. Ibland är den soundtracket till en lite för snabb bilkörning på dåligt upplysta vägar, ibland är den triphop var när triphop inte var ett skällsord och ibland är den ”bara” riktigt intressant lyssning. Uttrycken tar sig olika form, några låtar är helt instrumentala och andra har bara kortare inslag av röstpålägg. Majoriteten har dock hela den struktur som ger verser och refränger.

Nio av de femton spåren innehåller gäster som bidrar med allt från rap till sång och amerikanske Cognition är en av dem som bör kollas upp mer, för hans vers på Stages of amnesia är bland de bästa på skivan. För att gå över till den andra extremen så har vi Mr. T som kunde strukits från gästlistan. Hans rapstil är för skrikig och nasal för att funka över DJ Extends beats och gör tyvärr att jag vill hoppa spår när han dyker upp. Även språkblandningen fäller ibland krokben för framförandet: slutet av When darkness falls krockar hårt i mina öron, men det är ett av få tillfällen.

För att ge en konkret utsaga om s/t så kan jag sammanfatta det som så här:
Om du vill ha en inkörsport till hiphopens skymningszon ska du skaffa den här plattan.

  • Format: CD
  • Speltid: 1:11:09
  • Släppt: 080721
  • Hoppa till: 5 (Stages of amesia), 7 (Caged thought)
  • Hoppa över: 12 (When darkness falls)

 

Comments are disabled for this post