Prime Ape Got the Blues – It’s not easy being a digital being

Prime Ape Got The Blues Its not easy being a digital beingPrime Ape Got the Blues är en för mig (och tydligen även för en hel del andra) helt okänd duo från Göteborg, bestående av producenten Nois Etc och rapparen Shuriken (nej, inte skåningen). Efter nära två års arbete i studion släpper de nu sitt debutalbum It’s not easy being a digital being – och det låter inte som någonting annat som jag hört från Sverige det senaste decenniet.

Själva kallar de det för trash-hop, men för att försöka förklara hur det låter kommer det krävas en del namedropping. För att säga att skivan innehåller rap över beats är att helt felkategorisera musiken, Nois ljudmattor har nämligen klart bredare influenser än vanlig boombap. Med ett driv som liknar Leftfield och Roots Manuvas Dusted eller Bomb the Bass Bug powder dust gör han låtar som nöter sig in i skallen som en slagborr. Som en liten hint om inställningen till musiken så är spåren inte sällan en bra bit över fem minuter med stora instrumentala delar (Wassup avslutas exempelvis med ett två minuter långt parti mod-musik). Det är alltså inte bara rappen som står i centrum, utan samspelet rap / musik och byggandet av hela låtar – något som ofta saknas inom hiphop över lag. Det låter oftare mer som ett ursinnigt liveband än som en standard hiphopduo och om jag ska jämföra med någonting inhemskt så blir det snarare nittiotalets Fistfunk och Shredhead än någon DJ / MC-kombo jag hört om. Det skulle m.a.o. vara intressant att se dem live med ett tight backup-band, för det skulle nog vara årets spelning.

Rapmässigt så skriver Shuriken till skillnad från sin skånske namne (han som tidigare kallade sig Paul Ice) inte battlerap, utan det är oftast texter med teman inom ramen för skivans huvudtema. Rent teknikmässigt finns det i och för sig en del att utveckla, något som märks bäst på första raderna på A good one percent (där Shurikens rap låter mer nybörjarengelska än någon annanstans på plattan), men över lag så låter det riktigt bra.

Releasedatumet är inte satt än, men It’s not easy being a digital being är ett givet inköp för den som är intresserad av alternativ hiphop (och framför allt om man är intresserad av bra musik). Det är tolv spår med hög kvalité och p.g.a. Prime Ape…s helhetssyn så är det ett väldigt jämnt album, på gott och ont finns det inget spår som verkligen sticker ut, vilket gör att det är svårt att ge några direkta låttips eller varningar. Fram till att den finns i butikerna så kan man lyssna på halva skivan på myspace.

Själv väntar jag med spänning på videon och de utlovade uppföljande släppen (en EP ska tydligen vara på gång och en andra LP planeras). Jag gillar det skarpt och det är sån här musik som får mig att vilja sätta mig och göra eget.

  • Format: CD
  • Speltid: 1:11:17
  • Hoppa till: Låt plattan snurra som den är.
  • Hoppa över: om du verkligen måste hoppa, skippa 6 (A good one percent)

Comments are disabled for this post