Dogge Doggelito – Superclásico

Dogge SuperclasicoDogge är tillbaka. Ungefär två år efter att TLK splittrades (och ett halvår efter att det blev officiellt) har gruppens mest mediebekanta medlem nu släppt sitt soloalbum och det märks att han siktar på att gå hem i alla läger.

Ungefär hälften av skivan består av låtar för klubben medan andra halvan är mer lik de klassiska TLK-spåren. Kanske inte helt oväntat är det därför inte klubbspåren som är de intressantaste. Efter att ha hört singlarna (Softa med din guzz och Rör på göten) och Per Sinding-Larsens recension (”tok-rock i samma klass som Svenne Rubins”) var jag riktigt orolig för att plattan bara skulle vara göt-låtar, men spår som Becknish och Älskad fågel visar att Dogge fortfarande kan skriva texter som känns.

Han har även samlat ihop ett antal mer eller mindre skickliga gäster, där nog folkmusikern Kalle Moraeus är den mest överraskande. Hans inhopp på nationalsången känns dock lite avigt (reggae och svensk folkmusik går inte alltid hand i hand) och Dogges sångröst är ju aldrig bra, men det är ju samtidigt ett ställningstagande: Du gamla, du fria är även för ortarna, den tillhör inte folk med lägre IQ än kängstorlek.
MC Tim gästar på plattans bästa beat – Jag e def II – och även om han inte är den säkraste rapparen så är det ändå kul att höra den referenslåten. Robin Hood, som gästar Hon är nice, är däremot långt från rolig och borde inte släppts i närheten av micbåset.
Övriga gäster gör det de ska och Anna Christoffersson som sjunger på Älskad fågel gör det riktigt bra.

Dogge själv levererar som Dogge brukar leverera (och det var väl ingen som trodde eller ville att han skulle förändras?), så allt som allt är det en platta som har något för alla.
Själv kan jag rekommendera halva skivan och tycker det är synd att det inte var en dubbel-EP – en platta med klubblåtarna och en platta som verkligen kunde blivit superclásico. Fast det känns ändå märkligt att höra orden ”står hellre på gatan och becknish slängar / än att prostituera min musik för billiga pengar” från samme kille som nåt år tidigare stod i TV och rappade ”cykel på köpet”…

  • Speltid: 0:52:46
  • Hoppa till: 10, 13 (Becknish, Älskad fågel)
  • Hoppa över: 2, 9, 14 (Rör på göten, Softa med din guzz, Hon e nice)

Comments are disabled for this post