Think different..?

Steve Jobs har avlidit lugnt och stilla efter en sammanlagt sju år lång kamp mot cancer i bukspottskörteln. Sorgebudet har nått över stora delar av världen. Men en detalj om hans död är inte bara ledsam, utan stör mig. Mycket.

Den cancerform han hade var behandlingsbar, med en hög överlevnad där bortåt 90% klarar mer än tio år efter diagnos1, men han valde bort den vetenskapsbaserade medicinen till förmån för naturopati2. Hans ”medicinske” rådgivare rådde honom alltså att lägga om dieten till fisk och grönsaker3 istället för kirurgi, cytostatika och eventuell strålbehandlingu.

Han kunde med relativt stor sannolikhet varit kvar hos oss och även nästa år fått taggen #Applevaka att gå i spinn av att säga ”…and one more thing”, men på grund av att han valde att inte följa den sedvanliga vägen även när det gällde medicinsk vård minimerade han sin chans att överleva.

Extra tragiskt är att hans innovativa tankesätt vad det gäller teknologi och design baserade sig på vad som kunde visas fungera i de tester som utan tvekan gjordes i Apples labb, men när det kom till hans hälsa valde han bort det bevisbara [fram till dess att alternativmedicinen visade sig inte verka]u2 för någonting som enbart haft framgång hos ”en kille jag känner som hörde om en som blev frisk av att äta grönsaker”.

Kanske var det för att hans tidigare behandling med operation inte kändes rätt och en diet med motion passade Apple-tänket bättre, kanske var det i besvikelsen över att cancern återkommit trots den tidigare operationen.u2 Jag vet inte varför han valde det han gjorde, men är övertygad om att det var främst p.g.a. en känslomässig respons, för med tanke på de resurser han hade till sitt förfogande hade han garanterat möjligheten till ett informerat val. Ett informerat val som oundvikligen hade tjänat honom om inte decennier, så åtminstone år. Kanske delade han inte med sig av tankarna varför ens till sina närmaste, men valde gjorde han och tyvärr var det fel val.

För livet och framför allt sjukdomar ger sällan alternativ där ”the smoothest ride” är den som ger resultat, utan ibland är det enda som hjälper även det som du mår värst av. Nio månader av grönsaksdiet och positiv inställning följt av en garanterad död, eller ett halvår av medicinsk behandlingu som du mår skit av, men har en stor chans att överleva är inget val.

Vila i frid, Steve, du revolutionerade våra kommunikationsvanor och ställde IT-världen på ända. Men det är inte alltid det bästa valet att tänka annorlunda.

__________________________

1 sfgate.com – Neuroendocrine Tumors Survival Rates

2 skepticblog.org – Steve Jobs Succumbs To Alternative Medicine

3 forbes.com – Steve Jobs Diet

u Uppdatering: Visar sig att hans typ av cancer enbart kräver kirurgi för att botas.

u2 Uppdatering 2: Viss uppdatering av texten då Respectful insolence på Scienceblogs.com har skrivit avsevärt mycket mer om både det troliga sjukdomsförloppet och faran med att använda Jobs som slagträ, vare sig det är alternativmedicinare som vill visa på att vetenskapen inte fungerar, eller jag som pekar på att alternativmedicin inte fungerar. Läs inlägget Steve Jobs, neuroendocrine tumors, and alternative medicine

Comments are disabled for this post